(Röportaj) Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan: “Huzurumuzu bozmak istiyorlarsa güçleri yetmeyecek”

23.02.2016 - 14:49
Haberi paylaş

Artvin Cerattepe dünyanın 100 doğal ormanından biri. Adını sık sık madene karşı mücadelede duyduk. Son günlerde Cengiz Holding’in altın madeni çıkarmak için doğayı talan etme girişimlerine karşı yerel halk yeniden mücadele ediyor. Protestolar günlerdir sürüyor.

Sosyalist İşçi gazetesi, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan’la görüştü, önce mücadeleyi selamladı ardından tanıklıklarını dinledi.

Cengiz Holding’e karşı Artvin halkı günlerdir tepkisini sokakta gösteriyor. Son gelişmelere dair genel değerlendirmeniz nedir?

Halk sürekli direnişini sürdürüyor. Bizim buradaki yaşam mücadelesidir. Bir direniş değil sadece 20 senedir verdiğimiz yaşamsal mücadeledir. Biz bu mücadelede hiçbir siyasi ayrım gözetmiyoruz. Artvin halkı olarak hep beraberiz. Bugün de halk olarak adliyeye gidip, emniyet müdürü ve jandarma hakkında suç duyurusunda bulunduk. Siz de görmüşsünüzdür, dün kötü bir müdahale oldu burada.  Yaralı arkadaşlar var. Hayati tehlikeleri yok. Onun dışında diğer etkinliklerimiz sürüyor. Bir yandan hukuksal alandaki mücadelemiz de sürüyor.

Sadece yaşam alanını korumak için sokağa çıkan sivil halka neden bu kadar sert bir şekilde müdahale ediliyor sizce?

Tepeden gelen talimatlar doğrultusunda bize böyle müdahale ediyorlar. Şehir dışından bize müdahale etmesi için kuvvet getiriyorlar.  Artvin halkı olarak böyle bir şeyle biz ilk defa karşılaştık. Burası aynı zamanda bir dünya mirasıdır. Artvin Cerattepe civarındaki ormanlık alanlar, dağlarımız dünya ölçeğinde bir mirastır. Bunun dışında Artvin’in de olmazsa olmazıdır, tepesindeki bu yerler. Bizim beynimizdir, o yüzden korumak zorundayız.

Ormanlarımız beynimiz gibidir, korumak zorundayız!

Protestolara katılım çok çeşitli görebildiğimiz kadarıyla. Genç, yaşlı, kadın, erkek ama özellikle de kadınlar öne çıkıyor.

Artvin halkı olarak eşit bir şekilde, kadın, erkek hep birlikte mücadele ediyoruz. Artvin’de yıllardır biz böyle mücadele ediyoruz. Bizler huzurlu, barış içinde yaşamayı seven insanlarız. Huzurumuzu bozmak istiyorlarsa güçlerinin yetmeyeceğini görecekler.

20 yıldır mücadele ediyoruz dediniz. Tarihini biraz anlatır mısınız?

Bu Artvin’e gelen üçüncü şirket. İlk olarak Cominko diye Kanadalı bir firma gelmişti. Halkın tepkisiyle gitmek zorunda kaldılar. Daha sonra yine Kanada merkezli ikinci şirket, Inmet Mining geldi. İkinci şirket hukuksal kazanımla gitti. Ruhsatı 2008 senesinde iptal ettirildi sonra Danıştay kararı onadı. Cengiz üçüncü şirket. Ruhsatı daha önce iptal edilen alan, hukuksuz bir şekilde yeniden ihaleye çıkarıldı. Yeşil Artvin Derneği, 1995’te kuruldu. 60’tan fazla bileşenimiz var. Oldukça çeşitli yapımız var kararları birlikte alıyoruz. 20 senedir bu değişmedi. Şimdi Cengiz mücadelesini sürdürüyoruz.

Buradan çekilip gitmeleri dışında bir talebimiz yok. Bilimsel, hukusal ispatlarımız var. 20 yılda kaç kere ÇED’ler, ruhsatlar iptal ettirildi. Eğer bunlar gitmezse Artvin tarihten silinecek. Bu anlamda yaşamsal bir mücadeledir. Burada madencilik olmaz.

Mücadeleye destek nasıl?

Özellikle belirtmek istiyorum, Artvin halkı bütün olarak mücadele ediyor. Bize şu anda tüm Türkiye destek veriyor. Almanya’da yaşayanlardan da destek var, her yerden destek var. Artvin’e herkesin sahip çıkması gerekir. Burası hepimizin.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol