El Nino uyarısı: Yine yoksullar, yaşlılar ve çocuklar ölecek

25.01.2016 - 12:46
Haberi paylaş

Dünya Sağlık Örgütü, bu yıl dünyada yaklaşık 60 milyon insanın sağlığının, El Nino olarak bilinen iklim olgusundan etkileneceği uyarısını yapıyor. Örgüt, sıcaklık ve yağış modellerindeki aşırı değişikliklerden en çok tropik bölgelerde yaşayanların etkileneceğini belirtiyor.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, geçtiğimiz yılın sonlarında kendini gösteren El Nino’nun şiddetinin, bu ay zirve yapıp Mart ve Nisan aylarında inişe geçmesi bekleniyor. Buna rağmen Dünya Sağlık Örgütü sağlık sorunlarının giderek kötüleşeceği ve El Nino’nun etkilerinin 2016 boyunca görüleceği uyarısını yineliyor.

El Nino, Pasifik Okyanusu’nun sularının, orta ve doğu kısmındaki ekvator bölgesinde alışılmadık derecede ısınmasından kaynaklanıyor. El Nino, bazı yerlerde şırı kuraklık ve büyük su sıkıntısı yaratırken dünyanın başka yörelerinde aşırı yağışlara ve sellere neden oluyor

Afrika Boynuzu, Afrika’nın güney ve doğusu, Güney Pasifik, Orta Amerika ve Güney Asya’da yaşayan insanlar, bu aşırı iklim koşullarından en fazla zararı görmeye aday. Dünya Sağlık Örgütü, en fazla risk taşıyan ülkelerin Tanzanya, Kenya, Çad, Somali, Honduras ve Peru olduğunu bildiriyor.

"Yine en savunmasız ve yoksul ülkeler..."

Dünya Sağlık Örgütü’nün acil risk yönetimi ve insani yardımdan sorumlu yöneticisi Rick Brennan, El Nino’nun sağlık üzerindeki etkilerinin ciddi olacağını belirtiyor.

El Nino’nun kötü beslenme, salgın hastalık ve sağlık hizmetlerinde aksamaya yol açacak büyük çapta etkileri olacağını söyleyen Brennan, “Yine en savunmasız, en yoksul ülkeler, yaşlılar ve çocuklar etkilenecek” diye ekliyor.

Brennan’a göre El Nino’nun neden olacağı kuraklık, kötü beslenme ve çocuk ölümlerini beraberinde getirecek. Aşırı su kıtlığı, temizlik ve hijyen hizmetlerinin aksamasına ek olarak ishal ve uyuz gibi hastalıklara da yol açacak.

El Nino'nun şiddetini fosil yakıtlar belirliyor

Öte yandan yoğun yağışların sıtma ve dang humması gibi hastalıkların salgına dönüşme riskini artırdığını belirten Brennan, sellerin insanların yaralanmasına ve ölmesine neden olabileceği gibi, kilit önemdeki hizmetlere de zarar verebileceğini belirtiyor.

Brennan, ülkelerin, El Nino’ya hazır olmak ve sağlık üzerindeki olumsuz sonuçlarını en aza indirgemek için bazı adımlar atabileceğini söylüyor. Bunlar kötü beslenen çocukları kızamığa karşı aşılamak gibi hastalıkları önleme yöntemlerini içerebilir.

Brennan’a göre bulaşıcı hastalıkları kontrol altına almak, sıtma, dang humması ve öteki hastalıkların yayılmasını önlemek için hijyen hizmetlerini arttırmak şart. Uzman, salgınları erken aşamada belirlemek ve önlemede hızla harekete geçmek için izleme sistemlerinin çoğaltılması gereğine de dikkat çekiyor.

Bültene kayıt ol