Sözde çevre bakanı: “Nükleer santral yapmak zorundayız”

31.12.2015 - 16:21
Haberi paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak dışa bağımlılığını en aza indirmek zorunda olduğunu belirterek, "Nükleer enerji santrallerini yapmak zorundayız. Gelişmiş ülkeler, nükleer enerji kotasını doldurdukları için şu anda yapmıyorlar. Bizim enerji noktasında dışa bağımlılığımızı azaltmak için bunların bir an önce hayata geçmesi gerekiyor" dedi.

COP 21 Konferansı'nda dünyanın menfaati göz önünde bulundurularak yapılmış birçok müzakere olduğunu anlatan Sarı, "Burada hedeflenen, iklim değişikliği çerçevesinde yapılan anlaşmada 2100 yılına kadar, dünya atmosferinin sera gazı emisyonundan kaynaklanan, iklimdeki ısı artışını iki derecenin altında tutmak" dedi. 

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi içinde söz konusu hedefe ulaşmak için konferansa katılan 196 ülkenin katkı paylarını ve hedeflerini sunduklarını anımsatan Sarı, "Bizde Türkiye olarak 2030 tarihine kadar sera gazı emisyonunda artıştan azaltım noktasında yüzde 21 gibi bir oranı hedefledik. Bu, bizim için, gelişmekte olan Türkiye için, önümüzdeki 2020- 2030 tarihleri arasındaki hedeflediği katkı payı. Her ülke bu noktada farklı farklı katkı paylarını sundu. O yüzden ülkelerin bireysel anlamda kazanımı veya kaybetmesi değil, bütün dünyanın kazanımı için bir çalışma yapıldı" ifadelerini kullandı. 

Bültene kayıt ol