EMO: “AKP'nin enerji politikası iflas etti“

31.03.2015 - 17:29
Haberi paylaş

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu, bugün Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisine dair yazılı açıklama yaptı.

EMO tarafından yapılan açıklamada kesintinin Türkiye çapında yaşandığı belirtilerek bu durumun hastaneler, okullar başta olmak üzere yaşamı olumsuz etkilediği söylendi.

Kesintiye ilişkin “sorunun dağıtım sistemlerini değil iletim sistemini ilgilendirdiği açıktır” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada iletim sisteminde son yıllarda bakım zaafiyetleri olduğuna dikkat çekildi.

Özelleştirme süreciyle birlikte iletim sistemine ayrılması gereken payın dağıtım şirketlerine ayrıldığının belirtildiği açıklamada şunlar ifade edildi:“Özellikle özelleştirme sürecinde; kaynakların iletim sistemini neredeyse yok sayarak dağıtım şirketlerine aktarılması şeklinde yöntem izlenmektedir. Nitekim son tarifede yapılan değişiklikle faturadaki diğer kalemlerde artış yapılırken, iletim bedelinde düşüş gerçekleştirilmiştir. Kamuya ait olan iletim ağları için tahsil edilen bedelden yapılan indirim, faturadaki diğer kalemlerde yapılan artışla dağıtım şirketlerine aktarılmıştır. Dolayısıyla iletim sisteminde bakım ve rehabilitasyon eksiklikleri nedeniyle büyük çaplı bir arıza meydana gelmiş olabilir.”

Olası kesinti nedenlerine değinilen açıklamada, geçtiğimiz günlerde “Avrupa enterkonnekte sisteminden anlık olarak Türkiye`nin çıktığı bilgisi vardır” denilerek Türkiye’nin frekans bozukluğuna yol açtığı ihtimaline dikkat çekildi.

Türkiye’de ısrarla nükleer santrallar kurulmaya çalışıldığına, bunun için de enerji açığı gerekçesinin her iktidar döneminde yıllardır kullanıldığına dikkat çeken EMO, bu büyük kesintilerin yaşandığı dönemde TBMM’de Sinop’ta nükleer santral kurulmasına ilişkin Japonya ile imzalanan anlaşmanın görüşmelerinin yapılıyor olmasının da manidar olduğu ifade edildi.

Açıklama şu ifadelerle sonlandırıldı: “Tüm bu yaşananlar AKP iktidarının enerji politikalarının iflas ettiğinin göstergesidir. Özelleştirmeler ve serbest piyasa; ucuz, kaliteli ve sürekli elektrik değil, tam tersine pahalı, kalitesiz ve büyük kesintilere yol açan karanlığı Türkiye`ye getirmiştir. Sistemdeki çöküş, elektrik alanında AKP iktidarı tarafından planlamanın rafa kaldırılıp, tüm ülkeyi ilgilendiren temel bir hak olan elektrik hizmetini özel sektörün inisiyatifine bırakılmış olmasının sonucudur. Yeni Türkiye`nin kaderi karanlıkla çizilmektedir. Tüm bu yaşananların üstü, oy sayımları sırasında, ne tesadüftür ki geçen yıl bugün elektriklerin kesilmesinin ardından yapılan "Trafoya kedi girdi" açıklamasıyla örtülemeyecek kadar büyüktür. Bakanlığın derhal bir açıklama yaparak, kesintinin nedenlerini gizlemeden açıklaması gerekmektedir.”

Bültene kayıt ol